25.9.2019

Uusi vaikuttamisen tapa Helsingissä - OmaStadissa yhdistyvät kaupunkikehittäminen, osallisuus ja tapahtumallisuus


Helsingin kaupungin osallistuva budjetointi eli OmaStadi on ensimmäisen kierroksen loppusuoralla. Osallistuvassa budjetoinnissa kaupunki avaa osan budjetistaan kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Viime vuoden syksyllä kaupunkilaiset tekivät noin 1300 ehdotusta siitä, mihin OmaStadiin varattu 4,4 miljoonaa euroa pitäisi käyttää. Ehdotuksia tehtiin ympäri Helsinkiä, ja ne koskivat mm. luontoa, liikuntaa, kulttuuria, yhteisöllisyyttä ja ekologisuutta. Ehdotusvaiheen jälkeen yksittäisistä ideoista muotoiltiin yhdessä kaupunkilaisten ja kaupungin asiantuntijoiden voimin suunnitelmia, joista päästään äänestämään ensi kuussa. OmaStadissa ovat äänioikeutettuja kaikki tänä vuonna 12 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat helsinkiläiset.

Osallistuvan budjetoinnin prosessi on monivaiheinen. Ideoita kerättiin vuosi sitten syksyllä, ja kevättalven aikana niistä kehiteltiin suunnitelmia, jotka ovat hieman konkreettisempia ja tarkempia kuin yksittäiset ehdotukset. Suunnitelmien valmistuttua toimialat laskivat niille kustannusarviot, joihin tuleva äänestys perustuu - OmaStadissa äänestäminen on alueellista budjetointia. OmaStadin 4,4 miljoonaa euroa jakautuu alueittain asukasluvun mukaan, mistä viidesosa on varattu koko kaupunkia koskeviin ehdotuksiin. Helsinkiläiset äänestävät yhden omavalintaisen alueen, ja koko Helsingin suunnitelmista. Äänestäjät saavat jakaa käytettävissä olevan määrärahan oman mielensä mukaan.

Alueellisissa tapahtumissa korostuivat yhteinen tavoite ja -tekeminen

Suunnitelmien tekovaiheessa suuressa roolissa olivat alueelliset tapahtumat, eli OmaStadi Raksat, joita järjestettiin kahdeksan eri puolilla Helsinkiä. Tapahtumiin osallistui yhteensä noin 800 henkilöä, ja ne lienevät suurimmat yhteiskehittämistilaisuudet, joita Helsinki on koskaan järjestänyt. Tapahtumissa kaupunkilaiset kehittivät ehdotuksistaan suunnitelmia yhdessä kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Tämä yhteiskehittämisvaihe oli erityisen tärkeä sekä ehdottajan, että asiantuntijan näkökulmasta; osallistujien yhteinen tavoite kehittää Helsinkiä korostui tilaisuuksissa, jotka lähtökohtaisesti tavoittelivat yhteisen hyvän ja konsensuksen löytymistä.

Osallisuus näkyi tapahtumissa puolin ja toisin. Kaupungin asiantuntijat olivat paikalla tarjoamassa osaamistaan eri toimialoilta ja sparraamassa suunnitelmien tekijöitä. Lisäksi asiantuntijat fasilitoivat työskentelyä ja auttoivat tapahtumien järjestelyissä. Kaupunkilaiset pohtivat tapahtumissa omaa ideaansa laajempia teemoja, kuten millä keinoilla ehdotuksia voitaisiin yhdistellä niin, että lopputuloksena syntyvä suunnitelma palvelisi mahdollisimman laajaa asukasmäärää. Yhteiskehittämistilaisuuksia toivottiin lisää, ja ne saavuttivat tavoitteensa hienoina deliberaation kanavina.

Tapahtumallisuus mukana prosessin eri vaiheissa

OmaStadissa on hyödynnetty tapahtumallisuutta muissakin vaiheissa. Helsingin kaupungin kirjastot ja kulttuurikeskukset ovat tarjonnet apuaan ja tilojaan mm. viime syksyn ehdotusten keräämisvaiheen ideointitilaisuuksiin. Ideointitilaisuuksia järjestettiin omin voimin, sekä yhteistyössä järjestöjen ja muiden yhteisöjen kanssa, ja niiden tavoitteena oli tuoda osallistuva budjetointi kaupunkilaisten tietoon, sekä tavoittaa aliedustettuja ryhmiä.

Tapahtumallisuutta on syytä tutkia laajemminkin osallistuvan budjetoinnin seuraavalla kierroksella, ja pohtia kuinka - mahdollisesti tylsältä - vaikuttavaan asiaan voisi saada vetovoimaisuutta esimerkiksi kulttuuripainotteisen lisäsisällön avulla. Rakennettuun ympäristöön tai kaupunkitekniikkaan liittyvät tilaisuudet tuskin taipuvat yhteen musiikkiesityksen kanssa, mutta kulttuuriin ja yhteisöllisyyteen liittyvissä teemoissa erilaisia kulttuurin keinoja voisi hyvinkin ajatella hyödynnettävän. Mikä olisikaan hienompaa, kuin onnistua kiinnostavalla tavalla yhdistämään kaupunkikehittäminen, alueellinen vaikuttaminen ja kulttuuri!

Belinda Barbato
 

2 kommenttia:

  1. Hei, tämä on hieno juttu Helsingissä ja kävin itsekin lukemassa kaupunkilaisten mahtavia ideoita. Minä tein ehdotuksen virkamiehenä, ehdotus meni suunnitteluvaiheeseen ja sille on jopa budjetti laskettu. Mutta toteutuminen riippuu täysin kaupunkilaisten äänistä. Hain siis teideprojektia varhaiskasvatuksen työntekijöille, jossa oikeat taiteilijat tekisivät taidetta varhaiskasvattajien kanssa. Jospa tämä uudenlainen osallistava budjetointiajattelu toisikin tulevaisuudessa uudenlaista kulttuuria, jossa kaupunkirakentaminen, ihmisten kulttuuriset tarpeet ja asuinympäristöjen viihtyvyys yhdistyisivät! Näissä asioissa ollaan esimerkiksi Tanskassa jo hyvinkin pitkällä.

    VastaaPoista
  2. Hei, osallistuva budjetointi on hieno tapa kehittää omaa kotikaupunkia. Helsinki taitaa olla ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka on ulottanut osallistuvan budjetoinnin näin laajasti nimenomaan kaupungin eri toimialoille. Itse pidän tärkeänä, että meillä jo 12-vuotiaat saavat äänestää ehdotuksista. Nyt on tosiaankin ensimmäinen kokeiluvuosi ja sen tulosten perusteella voidaan vielä entisestäkin kehittää OmaStadia. Erityisesti tiedottamisessa on paljon vielä paljon tekemistä. Kaupungin seitsemän stadiluotsia palkattiin 2018 keväällä. Heidän työstäään on jo tullut paljon kiitosta. Uskon yhtälailla, että tapahtumallisuuden merkitys tulee kasvamaan. Kaupunkilaiset haluavat kehittää omaa asuinaluetta ja lähiympäristöä. Menestyvät kaupunginosatapahtumat ovat jo tästä selkeä esimerkki.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.