22.9.2019

Sosiaali- ja terveysala mukaan kulttuuri- ja hyvinvointihankkeisiin



Olen viimeisen kolmen vuoden aikana saanut tutustua oman työni kautta sairaalamuusikkotoimintaan enenevissä määrin. Jo työni aloittaessani olivat orkesterin seitsemän muusikkoa kouluttautuneet sairaalamuusikoiksi lyhyellä viikonloppukurssilla. Olen onnekseni saanut kehittää ja jatkaa työtä asian tiimoilta, ja uskoakseni tällä hetkellä olemmekin klassisen musiikin orkesterikentällä ainut orkesteri, jossa tehdään näin laajasti kyseistä toimintaa. Vääjäämättä herää kuitenkin ajatus, voisiko toimintaa jotenkin sisäistää rakenteisiin siten, että sairaalamuusikoita esiintyisi vaikkapa ihan jokaisessa Suomen sairaalassa?

Sairaalaklovni 


Hyvänä esimerkkinä ja tienraivaajana Suomessa on Sairaalaklovnit ry, jonka toiminta on aloitettu jo 2000-luvun alussa. Toimintaa tehdään tällä hetkellä jokaisessa Suomen yliopistollisessa sairaalassa ja sitä ohjaa oma järjestö, jossa on taiteellisen suunnittelijan lisäksi myös maanlaajuisesti toimintaa organisoiva toiminnanjohtaja. Olisiko siis mahdollista, että sairaalamuusikoille kehitettäisiin samanlainen yhdistys tai kattojärjestö, joka voisi organisoida ja kehittää sairaalamuusikoiden toimintaa? Sairaalaklovnien rahoitus tulee pääsääntöisesti Sosiaali- ja terveysalan avustuskeskukselta, Taiteen edistämiskeskukselta sekä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Myös monet yritykset, säätiöt sekä yksityiset toimijat rahoittavat sairaalaklovnien toimintaa, mutta silti yhdistys on lisärahoituksen tarpeessa. Nykyisillä resursseilla ei toimintaa voida toteuttaa alkuperäisen suunnitelman laajuisesti.

Riittääkö Suomen kokoisessa maassa rahaa sekä sairaalaklovneille ja -muusikoille? Kilpailisivatko nämä keskenään avustuksista sekä yritysten tuista? Tämä olisi mielestäni pahin mahdollinen skenaario ajatellen toiminnan pääasiaa, eli potilaita ja heidän hyvinvointiaan.

Tapiola Sinfoniettan sairaalmuusikko Pasi Pihlaja 


Unelmatilanteessa avustusta tulisi myös sosiaali- ja terveysalan budjeteista. Tämä voi kuitenkin herättää vastustusta julkisessa keskustelussa, koska hoiva-alalla työskentelevien palkat ovat yleisesti matalia. Tässä vaiheessa tärkeintä olisikin vakiinnuttaa muiden avustusten avulla sairaalamuusikoiden sekä -klovnien (ja myös muiden taidemuotojen) laadukas toiminta, sekä kertoa toiminnasta myös eteenpäin.
Ainakin kohtaamiset sairaaloissa potilaiden kanssa puhuvat puolestaan toiminnan vakauttamisen hyväksi. Kuten eräs Espoon sairaalassa ollut potilas sairaalamuusikon käynnin jälkeen totesi, ”mikäli tätä olisi joka päivä, lääkeannokset voisi puolittaa”.




Miina Sivula 


3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Olen itse pohtinut paljon juuri samoja asioita. Miten yhdistää voimat sosiaali- ja terveyspuolen kanssa? Miten henkilökunnan täydennyskoulutukseen lisättäisiin kulttuuritietoutta? Tällainen lähestymistapa nimenomaan tuo elämään merkityksellisyyttä ja parantaa elämänlaatua. Löytyy myös tutkimusnäyttöä siitä, että henkilökunnan työhyvinvointi paranee, kun oppii katsomaan maailmaa enemmän myös niin sanotusti taidesilmällä. Yksinkertainen esimerkki: vaikkapa sairaalan seinällä on vilkkaalla reitillä taulu, jonka ohitse yleensä vain viiletetään. Sen sijaan sen ääreen voisi lähihoitaja pyörätuolissa istuvaa asukasta kuljettaessaan pysähtyä ja kertoa mikä taulu on, kuka on sen tehnyt, milloin, ja vielä virittää keskusteluakin asukkaan kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennuksen taideteokset pitäisi ensin esitellä henkilökunnalle, mikä voisi olla ihan hauska hanke ja parantaa työhyvinvointiakin. Musiikki tavoittaa muistisairaat vielä paremmin kuin kuvataide, siihenkin löytyy varmasti omia konsepteja. Olennaista on, että henkilökunnan ymmärrystä musiikin merkityksestä laajennetaan koulutuksella.

    VastaaPoista
  3. Sairaalaklovnit ja sairaalamuusikot tekevät loistavaa työtä. Sen lisäksi, että vierailut ilahduttavat potilaita ja auttavat pelon hallinnassa, niiden on todettu nopeuttavan hoitotoimenpiteitä ja vähentävän pelkotiloista johtuvia viivästyksiä. Vierailujen on jopa todettu vähentävän esilääkitystä ja nopeuttavan palautumista. Uudessa WHO:n yli 900 tutkimusjulkaisua kattavassa raportissa, joka on laajin tähän mennessä tehty kartoitus taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista, on huomioitu vahvasti musiikin hyvinvointivaikutukset. Jotta molemmat toimijat voisivat jatkaa toimintaansa ilman kilpailua, niin rakenteita ja pysyviä rahoitusmalleja pitäisi edelleen kehittää.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.