16.9.2019

Seniorien barokkipaja – musiikkia aivoille


Seniorien Barokkipajatoiminta sai alkunsa Annamari Pölhön (MuT, cembalisti) musiikkiterapiaopintoihin liittyvästä barokkipaja-pilotoinnista, jonka tulosten rohkaisemana aloitettiin seniorien barokkipajatoiminta yhteistyössä Musiikin erityispalvelukeskus Resonaarin kanssa vuonna 2014. Syksyllä 2017 aloitettiin uusi vasta-alkajien ryhmä Kinaporin palvelukeskuksessa, ja ryhmän yhteydessä aloitettiin osallistujien kognitiivista toimintakykyä ja sen paranemista säännöllisen musiikkitoiminnan avulla käsittelevä tutkimus.
Tällä hetkellä toiminnassa on mukana 40 senioria, jotka muodostavat kaksi orkesteria: jousisoitinpainotteisen Seniorisinfoniettan ja puhallinpainotteisen Barock Bigbandin. Orkesterien lisäksi toimii viisi 4-7 -henkistä kamarimusiikkiryhmää. Osallistujilla on myös mahdollisuus ostaa yksityistunteja oman instrumenttinsa ohjaajalta. Toiminnassa on mukana sekä aiempaa soittokokemusta omaavia että Barokkipajassa soittamisen aloittaneita innokkaita soittoharrastajia. Vasta-alkajia varten teemme soitettavista kappaleista kuvionuottistemmoja. 

Toimintaa on järjestetty Kulosaaressa musiikin erityispalvelukeskus Resonaarissa, Kinaporin palvelukeskuksessa ja Keski-Helsingin musiikkiopistolla. Tänä syksynä siirrymme Töölöön omiin tiloihimme, jotka tosin uhkaavat käydä liian pieniksi jo kauden alussa, kun joukkomme taas kauden alkaessa kasvaa. Viikottaisten orkesteri- ja pienryhmäharjoitusten lisäksi toimintaan kuuluu olennaisena osana kauden päätöskonsertit jouluna ja keväällä, sekä pienryhmien konsertointi Jorvin sairaalassa sekä Helsingin seurakuntien tilaisuuksissa.

Barokkipajan orkesterien instrumenttijakauma kaudella 2019-2020:
12 nokkahuilua, 7 huilua, sinkki, klarinetti, 4 viulua, viola da gamba, 2 selloa, kontrabasso, 3 kitaraa, kantele ja 7 kosketinsoittajaa.
Barokkipajan ohjaajat: Pauliina Fred, huilu ja nokkahuilu; Anna Rainio, viulu; Elina Mattila, sello; Annamari Pölhö ja Laura Olberg-Ekman, kosketinsoittimet (cembalo ja urut) ja Kaisamaija Uljas, näppäilysoittimet ja nokkahuilu

Barokkipajan Pop up -konsertti Hakaniemen metroasemalla lokakuussa 2016 osana Metro Grosso-tapahtumaa. 

Saimme 2017-2018 -kaudelle Suomen kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan, jonka turvin toimintaa järjestettiin osallistumismaksuttomana Kinaporin palvelukeskuksessa. Barokkipajan yhteydessä oli tarkoitus aloittaa pitkittäistutkimus soittoharrastuksen vaikutuksesta seniorien kognitiiviseen toimintakykyyn. Suunnitelman mukaan soittoharrastuksen aloittajille sekä iältään, sukupuoleltaan, koulutustasoltaan ja terveydeltään mahdollisimman samankaltaiselle ryhmälle henkilöitä, jotka aloittavat jonkin muun harrastuksen tehtäisiin samanlainen alkutesti. Puolen vuoden ja vuoden kuluttua testit toistetaan. Tällöin voidaan tutkia mahdollisia muutoksia ja mahdollisia muisti- ja tarkkaavuustoiminnoissa musiikkia ja muuta harrastusta harrastavien henkilöiden välillä.
Aivotutkimuksen osuus ei valitettavasti ollut samanlaista voittokulkua kuin Barokkipajan soitto-osuus. Minna Huotilainen, joka oli mukana työryhmässä ja oli suunnitellut ryhmille toteutettavan aivotutkimuksen, vaipui radiohiljaisuuteen pian toiminnan alettua syksyllä 2017 ja lopulta hänestä saatiin irti vain lyhyt toteamus, että "Valitettavasti mittaukset jäivät nyt tekemättä.". Tilannetta paikkaamaan saatiin keväällä 2018 Teppo Särkämö ja Emmi Pentikäinen Helsingin yliopiston psykologian laitokselta, joten tutkimus saatiin alkamaan ja se jatkuu barokkipajan yhteydessä 2018 ja 2019.

Uusia soittoharrastuksen aloittajia on tullut paljon, mutta ei riittävän paljon, että mittaustutkimuksella olisi saatu tarpeeksi laaja otanta. Aivotutkimus toteutetaan siis ainakin tässä vaiheessa kyselytutukimuksena. Kyselylomaketutkimuksella seurataan tutkittavien itsensä kokemia muutoksia omissa tiedonkäsittelytoiminnoissa, mielialassa, sosiaalisessa hyvinvoinnissa sekä elämänlaadussa. Hyvinvoinnissa tapahtuvien muutosten seuraamiseksi samat tiedot kerätään kaikilta tutkimukseen osallistujilta 6kk välein, yhteensä 7 kertaa.

Tutkimusaineistoa kerätään kolme vuotta ja tulosten raportointi jatkuu tämän jälkeen. Aineistoa käytetään kolmessa eri väitöskirjatyössä (PsM Emmi Pentikäinen, PsM Anni Pitkäniemi, PsL Sini-Tuuli Siponkoski) sekä mahdollisesti pro gradu –tutkielmissa. Tutkimustuloksia julkaistaan tieteellisissä lehdissä ja niitä esitellään opetuksen sekä tieteellisten tapahtumien, kuten kongressien yhteydessä. Tutkimuksessa on mukana Seniorien Barokkipajan soittajien lisäksi säännöllisesti kuoroissa mukana olevia senioreja. 

Koska emme saaneet hankkeelle jatkorahoitusta, mahdollisuudet uusiin mittaustutkimuksiin tai soitto- ja kuoroharrastuksen vaikuttavuuseroja kognitiivisten taitojen vahvistajana ovat varsin vähissä. 40 senioria on kuitenkin saanut olla mukana musiikkitoiminnassa ja saanut uusia virikkeitä ja ihmissuhteita, joten toiminta on ollut rikasta ja rikastuttavaa, vaikka tutkimusosio pienenikin suunnitellusta.




Enemmistö klassisen musiikin konserttiyleisöstä on seniori-ikäistä. Vuosikausia klassista musiikkia kuunnellutta väkeä, jolle klassinen soitinmusiikki on tuttua ja rakasta on siis paljon. Seniorien barokkipaja täyttää aukon osallistavan musiikkitarjonnan kentässä: senioriväelle on tarjolla paljon erilaisia tilaisuuksia laulamiseen, mutta soittamista ei ole tarjolla. Soittaminen on kuitenkin aivoille vielä paljon tehokkaampaa kuin laulaminen, koska siinä tarvitaan näön ja kuulon lisäksi myös tuntoaistia ja koordinaatiota. Monissa soittimissa ei koordinaatiota vaativat tehtävät ovat kuitenkin sen verran yksinkertaisia, ettei heikentynyt fyysinen liikkuvuus muodostu esteeksi soittamiselle.

Seniorien barokkipajassa yhdistyy monia hyvinvointia lisääviä sekä toimintakykyä ylläpitäviä ja parantavia elementtejä. Uuden taidon oppiminen myöhäisiällä on voimaannuttavaa vastapainoa vanhuuteen liittyvälle luopumisen teemalle. Yhteismusisointi paitsi kehittää ja ylläpitää kognitiivisia taitoja se myös luo yhteisöllisyyden tunnetta, ja soittokumppanit tarjoavat uuden sosiaalisen yhteisön työyhteisön tilalle. Yhtyeessä jokaisella soittajalla on tärkeä rooli, jonka luoman merkityksen tunnun lisäksi yhteisöllisyyttä vahvistaa se, että uuden harrastuksen parissa kaikki ovat samalla viivalla uuden ja vieraankin asian ääressä. Perinteisen konsertin kuuntelemisen sijaan seniorien rooli on olla aktiivisena toimijana, mikä on monin tavoin tehokkaampaa kuin passiivinen vastaanottaminen.

Kaisamaija

Barokkipajan joulukonsertti on tiistaina 10.12.2019 klo 18.30 Kampin palvelukeskuksen juhlasalissa. Tervetuloa näkemään ja kuulemaan!
Olemme myös mukana YLEn Puoli Seitsemän -ohjelmassa syksyllä, päivämäärä varmistuu myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Kuulin elävänä tätä bändiä muutama vuosi sitten Musiikkitalolla, vaikuttavaa toimintaa. Todella hienoa, että tämäkin on tehty mahdolliseksi!

    Heidi Viksten

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.