6.9.2019

KULTTUURI kyläilee Järvenpäässä


Osallistuin Järvenpään Setlementissä tilaisuuteen, jossa esiteltiin kulttuuriluotsitoimintaa sekä Järvenpäässä pilotoitavaa Kulttuuri kyläilee hanketta. Kulttuuri kyläilee on Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän Järvenpään alueen kotihoidon, Järvenpään kaupungin museopalveluiden ja Setlementti Louhelan yhteinen hanke. Toiminnan tavoitteena on lisätä kulttuurin saavutettavuutta alueen kotihoidon asiakkaille. Kulttuurikyläilyn mahdollistaa kulttuuriluotsi, joka kyläilee maksutta taidepaketin kanssa ikäihmisten kotona. Jatkossa toimintaa on tarkoitus laajentaa kaikille kotona asuville ikäihmisille.


Taidepaketti sisältää matkalaukussa kuljetettavan taideteoksen, teostiedot sekä taulun teemaan liittyvän aistimateriaalin. Monipuolisen taidepaketin tavoitteena on aktivoida aisteja ja herättää keskustelua. Teosten teemoina ovat ihminen, maisema ja asetelma. Mukaan valitut Pentti Itkosen, Maila Ponkkosen ja Marta Swenssonin kolme teosta kuuluvat Järvenpään kaupungin taidekokoelmaan. Museo valitsi taulut ja käsityötaiteilija tuotti kunkin teoksen teemaan soveltuvan aistimateriaalipaketin. Tutustuin kahden taidepaketin esittelyyn.


Maila Ponkkosen teos Tyttö vuodelta 1981 on kiertänyt monessa kodissa. Teoksessa on nuori nainen ja aistimateriaalipakettiin on koottu erilaisia kankaita: silkkiä, pitsiä, sarkaa ja villakangasta sekä kauneudenhoitoon liittyviä tavaroita: peili, harja ja helmet hypisteltäväksi. Materiaalien tarkoituksena on herättää muistoja siitä, mihin elämänvaiheisiin eri kankaat liittyvät ja minkälaiset kampaukset ovat olleet milloinkin muodissa. Pakettiin on koottu myös peseytymiseen ja saunomiseen kuuluvia tarvikkeita sekä purkki, jossa on kuivattuja koivunlehtiä tuoksuteltavaksi. Yhdessä muistellaan miltä saunominen tuntuu. 



  



Pentti Itkosen  Suunnitelmia Aleksis Stenvall  -teoksen vuodelta 2006 yhteyteen on koottu kalastukseen ja metsään liittyviä materiaaleja mm. veden hiomia kiviä, pieniä oksia ja käpyjä tunnusteltaviksi sekä kolme purkkia, jotka sisältävät kuusenhavujen, katajan ja tervan tuoksuja. Teos herättää keskusteluja metsästä, luonnosta ja kalastuksesta.



 

Kulttuuriluotsin ei tarvitse olla taiteen asiantuntija. Tarkoitus on herättää keskustelua ja tuoda merkitystä ikäihmisen arkeen. Kulttuuriluotsin kanssa voi mennä myös teatteriin, konserttiin, kirjastoon ja erilaisiin tapahtumiin. Järvenpään luotsikohteita ovat mm. Järvenpään Taidemuseo, Ahola, Ainola, Järvenpään Teatteri, Järvenpää-talon konsertit ja Studio 123. Luotsin voi pyytää seuraksi joko itselle, tutulle tai ryhmälle.

Koulutetut vapaaehtoiset kulttuuriluotsit ovat paikalliseen kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia. Kulttuuriluotsiksi voi ryhtyä käytyään kulttuuriluotsikurssin. Maksuttomalla kurssilla tutustutaan luotsauskohteisiin ja niiden tarjontaan sekä vapaaehtoisena toimimiseen. Luotsitoimintaa on useassa kaupungissa ja luotsattava voi olla ikäihminen, liikuntarajoitteinen, maahanmuuttaja tai kuka tahansa seuraa tarvitseva henkilö. Kulttuuriluotsitoiminta on kuntien tai järjestöjen ylläpitämää vapaaehtoistoimintaa, jolla edistetään kulttuurin saavutettavuutta.

Tulisiko sinulle mieleen joku, jolle voisit tarjota kulttuuriluotsia kaveriksi kulttuuritapahtumiin?



Jutta Hakala






 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.