6.9.2019

Tanssin vaikuttavuudesta



Taide lisää tutkitusti mielen hyvinvointia. Taiteen vaikuttavuudesta on tehty monia kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimuksia. Niiden katsaukset ovat osoittaneet, että sekä taideinterventioihin osallistuminen että niissä koetut taide-elämykset vaikuttavat merkittävästi ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen.  

Red Carpet -elokuvafestivaalin ohessa järjestettiin Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinat. Tapahtuma kokosi yhteen terveys- ja sosiaalitoimen sekä hyvinvointialojen toimijoita ja eri taidealojen ammattilaisia esittelemään osaamistaan ja tavoitteitaan. Tilaisuudessa oli puheenvuoroja kulttuurin merkityksestä hyvinvointiin, esityksiä meneillään olevista hankkeista sekä taiteilijoiden esittelyjä omista projekteistaan.

Minua kosketti eniten Tanssikoulu McDanzen perustajan Tea Geitelin esittelemä tanssiprojekti. McDanze aloitti maaliskuussa 2018 projektinsa Hämeenlinnassa sijaitsevan Vanajan avovankilan naisvankien kanssa. Geitel tanssitti osallistujia kolmen - neljän viikon välein. Tuloksena syntyi tanssiteos, jossa 13 naisvankia esiintyy Geitelin ja Hannakaisa Länsisalmen luomassa koreografiassa. Yksi tanssijoista valitsi musiikin teokseen: Twenty One Pilots`n Heathens`n.

Geitelin mukaan projektin merkittävin asia oli se, että se onnistui rikkomaan vankilan kuppikuntia. Projekti yhdisti vankeja toisiinsa ja muutti vankilan ilmapiiriä ystävällisemmäksi. Se myös lisäsi vankien itseluottamusta ja itsetuntoa. Osa naisista koki, että projektista on heille apua myös vapautumisen jälkeiseen elämään. 

IvanaHelsinki lähti yhteistyökumppaniksi mukaan ja tarjosi tanssijoille asut teosta varten. Paola Suhonen ohjasi, kuvasi ja leikkasi projektin lopputuloksena syntyneen tanssivideon:


The European Prison Dance Challenge on McDanzen asettama haaste kaikille Eurooppalaisille naisvangeille. Tähän mennessä haasteeseen on tartuttu Belgiassa. Seppe Baeyens ja Pascal Poissonnier ohjasivat tanssivideon 24 naisvangille:





Videon projektin vaiheista voi katsoa täältä:  https://www.youtube.com/watch?v=YJogS0YxBdk

McDanze yhdistyksen tarkoituksena on edistää tanssitaiteen harrastusta ikään, sukupuoleen, rotuun, varallisuuteen, kansallisuuteen, uskontoon, poliittiseen vakaumukseen ja asemaan katsomatta. McDanze on tanssittanut lisäksi mm. maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita, mielenterveyskuntoutujia, kehitysvammaisia, erityisnuoria ja eläkeläisiä. 

Red Carpet on suomalaisen elokuvan festivaali, joka järjestettiin kolmatta kertaa 29.8.–1.9.2019. Red Carpet juhli elokuvaa, sen yleisöä ja elokuvien tekijöitä Hyvinkäällä. Ohjelma sisälsi kotimaisia elokuvia, konsertteja, tekijätapaamisia, keskusteluja sekä kaupunkitapahtumia. 

Suosittelen tutustumaan tanssivideoihin ja seuraamaan haasteen etenemistä Euroopassa!

Jutta Hakala




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.