6.10.2019

Itsensä johtamisen taidosta


Tämän päivän työelämä osaa olla hektistä, jolloin itsensä johtamisen taitoja tarvitaan yhä enemmän. Varsinkin kulttuurialan tuottajilla on monta rautaa tulessa yhtä aikaa. On ensin kyettävä johtamaan itseään, jotta voi johtaa muita. Lisäksi tämän päivän työelämä kaipaa itseohjautuvia yksilöitä. Itsensä johtaminen on jatkuva prosessi, jota hienosäädetään vaihtuvien tilanteiden mukaan.

Hyvä itsensä johtaja omaa positiivisen mutta realistisen asenteen niin elämään kuin työelämäänkin. Kaikki tekeminen ei tosiaankaan ole aina mukavaa ja sinun täytyy taistella hankalienkin asioiden kanssa. Sinnikäs ja periksiantamaton asenne kuuluu hyvään itsensä johtamiseen. Hyvän ja onnistuneen suorituksen eteen täytyy vähän tehdäkin töitä. 











Hyvä esimerkki huonosta itsensä johtamisen taidosta löytyy netflix- dokumentista FYRE: The greatest party that never happened. Festivaali lanseerattiin luksusmusiikkifestivaalina, jota mainostivat lukuisat julkisuuden henkilöt sosiaalisessa mediassa. Festivaalin avajaisviikonloppuna järjestäjillä oli vaikeuksia mm. ruuan, majoituksen ja esiintyjien suhteen ja avajaisten tapahtuma aikaa siirrettiin viime hetkellä osan kävijöistä ollessa jo saarella. Lopulta katastrofiksi muodostuneet avajaiset jouduttiin perumaan. Järjestäjä sai kuusi vuotta vankeutta epäonnisen tuotannonsa ansiosta. Dokumentin katsoneena, voin sanoa, että jo lähtökohtaisesti tämänkaltaista tapahtumaa kun aletaan järjestämään vain kolme kuukautta ennen tapahtumaa, on katastrofin ainekset kasassa. 

Koen välillä itsekin haasteita varsinkin ajanhallinnan suhteen, mutta kun asiat ovat siistissä järjestyksessä niin työntekokin maittaa eri tavalla. Lisäksi hyvän itsensä johtajan täytyy myös muistaa palautua. Kiireisen työpäivän jälkeen voi etsiä erilaisia keinoja rentoutumiseen. Tee sitä mikä on itsellesi merkityksellistä ja mielekästä ja sitä mistä et ole valmis luopumaan oman hyvinvointisi takia. Itselleni toimii pieni kävelylenkki iltaisin. Se saa sykkeet ja kierrokset sopivasti alas, jolloin unikin maittaa

Muistetaan myös rentoutua aika ajoin 😊

Riikka Nissinen

LÄHTEET:

1 kommentti:

  1. Itsensä johtaminen on mielestäni asia, joka kulkee koko ajan mukana ja sen kyllä itseohjautuvassa työssä tiedostaa, mutta harvoin tämän taidon merkitystä todella pysähtyy ajattelemaan. Työskentelen tehtävässä, jossa yhdistyvät sekä ns. perustyö ja sähköpostien naputtaminen, kaupunkilaisten kohtaaminen ja "palvelutyö", sekä kehittäminen ja suunnittelu. Joinain päivinä poukkoilevat tehtävät ja paikasta toiseen juokseminen sujuu ilman sen suurempaa kuormitusta, ja taas joskus tuntuu etten saa yhtäkään asiaa vietyä loppuun - juuri itseni huonon johtamisen ansiosta. Olen muistutellut itseäni pienillä vinkeillä ja saamillani neuvoilla, joita olen pyrkinyt hyödyntämään kaoottiselta tuntuvan työpäivän aikana:

    1. Keskittyminen. Jos minulla on kesken isompi työ (esimerkiksi laajempi selvitys tai kirjoitustyö), valitsen tietyn kellon ajan, jolloin tarkistan sähköpostini. Sorrun välillä siihen, että laajempien työkokonaisuuksien aikana reagoin tietokoneen alalaitaan ilmaantuviin sähköpostiherätteisiin heti, jolloin työskentely katkeaa ja ajatukset siirtyvät pois isommasta työn alla olevasta projektista.

    2. Palautuminen. Kuten kirjoituksessa mainitsitkin, palautuminen ja itselle tärkeiden asioiden äärelle laskeutuminen ovat ensisijaisen tärkeitä tapoja vahvistaa hyvää itsensä johtamista. Jos työasiat vilisevät päässä nukkumaan mennessä vielä peiton alla, on mahdotonta johtaa omaa työskentelyään hyvin seuraavana päivänä. Palautuminen auttaa tähän.

    3. Armollisuus. Vaikka itsensä johtaminen sujuisi mallikkaasti ja työt tulevat tehtyä ajallaan, omassa arkielämässä (tai töissäkin) voi tapahtua asioita, joihin ei ole pystynyt ennalta valmistautumaan tai joihin ei ole mahdollisuutta vaikuttaa. On tärkeää olla armollinen itselleen ja hyväksyä myös epäonnistumiset. On toki olemassa ammatteja, joissa pelastetaan ihmishenkiä, mutta tässä omassani kukaan ei kuole, jos esimerkiksi tekemässäni julkaisussa on kirjoitusvirhe.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.