21.10.2019

Concerto Grosso - osallistava orkesteri


Käytän tätä blogia työkaluna omien tekemisteni ruotimiseen, joten tässä seuraava. Collegium ry:n, nykyisen työkollektiivini osallistavaa orkesteritoimintaa, jota manifestoi aiemmassa työpaikassa nykyisten kollegojeni kanssa järjestämäni yhteispohjoismainen megaproggis Concerto Grosso - Viking Barokk.

Kuva: Aki Rask


Concerto Grosso – Viking Barokk oli neljän pohjoismaisen barokkiorkesterin ja yhdeksän musiikkiopiston yhteinen orkesteriprojekti teemalla ”viikingit kohtaavat barokin”. Projektiin kuului tapahtumapäivät neljässä Pohjoismaassa, Norjassa ja Suomessa marraskuussa 2018, Ruotsissa tammikuussa 2019 ja Islannissa helmikuussa 2019. Tapahtuman koko ja muoto vaihteli paikallisten voimavarojen mukaan jonkin verran, mutta joka paikassa nähtiin ja kuultiin konsertti, joka sisälsi jokaisen maan omaa kansanmusiikkia kunkin ”maajoukkueen” soittamana sekä kaikkien osallistujien yhdessä soittamat tutti-osuudet, jotka kuvasivat viitteellisesti maita, kansallisuuksia ja viikinkiretkiä. Viikinkiretki-teemaa kuvitti Jouni Bäckströmin esittämä Viggo-viikinkihahmo, joka sitoi musiikkinumeroita tarinaksi ja houkutteli yleisöä mukaan laulamaan. Suomessa ja Ruotsissa oli lisäksi lastenkonsertit lyhyemmällä ohjelmalla sekä konserttien välissä aulatapahtumia, joissa nähtiin ja kuultiin pop up -konsertteja ja tanssia. Suomen konsertissa oli lisäksi mukana rytmisen voimistelun ja joukkuevoimistelun joukkueita, Ruotsissa tanssikoulun ryhmiä ja Islannissa paikallinen koomikko.

Grosso-konsepti on kehittynyt ja kehitelty hyvin pitkälti ja tiiviisti suomalaiseen musiikkiopistosysteemiin sopivaksi, ja toimintatapoihin tehtiinkin pientä kustomointia, kun toimintaympäristöt olivat erilaiset. Pohjoismaisia kumppaneita myös huolestutti etukäteen, miten monta sataa lasta saadaan mahtumaan konserttitalojen lavalle, mutta lopulta kaikki – Norjan konsertin loppusuoralla tapahtunutta palohälytystä ja ulosmarssia myöten – meni varsin sujuvasti.
Viking Barokk oli grossohistorian viides Concerto Grosso, ja ensimmäinen kansainvälinen grosso-projekti. Concerto Grossojen, ja muunkin Collegium-toiminnan ydinajatuksena on alusta saakka ollut barokkimusiikin ilosanoman vieminen mahdollisimman laajalle, instrumenttiin ja taitotasoon katsomatta. Grosso-orkestereissa on ollut mukana instrumentteja, jotka eivät ole lähelläkään perinteistä barokkiorkesterikokoonpanoa. Tälläkin kertaa mukana oli kanteleita, sähköbassoja, saksofoneja sekä laaja kirjo erilaisia lyömäsoittimia. 

Barokin ajan musiikki on lyhyine kappaleineen, selkeine rakenteineen ja mukaantempaavine svengeineen helposti lähestyttävää, ja musiikkiopistoissa soitetaankin paljon barokkimusiikia. Barokkimusiikin soittaminen alan eksperttien kanssa on antoisaa sekä niille, jotka ovat törmänneet teoksiin musiikkiopinnoissaan että niille, joille Grossoon osallistuminen on ensimmäinen kosketus barokin musiikkiin.

Helsingin konsertissa esiintyi 306 soittajaa ja 80 voimistelijaa. Kuva: Aki Rask


Concerto Grosso – Viking Barokk -tapahtuman tuotantotyöt alkoivat syksyllä 2016 apurahahakemusten kirjoittamisella. Alkuvuodesta 2017 kävin kaikissa osallistujamaissa esittelemässä projektia paikallisille barokkiorkestereille, musiikkiopistoille ja konserttitaloille. Ensimmäinen osallistujien yhteistapaaminen oli syyskuussa 2017, kun kaikkien orkesterien edustajat tapasivat Helsingissä ja konserttien ohjelma päätettiin. Musiikkiopistojen edustajat tapasivat Helsingissä helmikuussa 2018, jonka jälkeen harjoitukset musiikkiopistoissa alkoivat. Suomesta mukana oli neljä musiikkiopistoa pääkaupunkiseudulta, ja kunkin musiikkiopiston omien harjoitusten lisäksi syys-lokakuussa oli kolmet Suomen orkesterin yhteisharjoitukset. Collegiumin ohjaajat kävivät joka maassa pitämässä yhdet viikonlopun mittaiset harjoitukset. Koko kansainvälinen orkesteri harjoitteli yhdessä vasta konserttia edeltävänä päivänä.

Orkesterissa oli kaiken ikäisiä soittajia viisivuotiaista vasta-alkajista aikuisiin harrastajiin ja ammattimuusikoihin. Collegiumin ihmiset tekivät barokki- ja kansanmusiikkikappaleista sovituksia, joissa kullekin oli tasoaan vastaavaa soitettavaa. Useita instrumentteja lisättiin mukaan alun perin barokkiorkesterille tehtyihin teoksiin. Enimmillään yhdessä kappaleessa oli yli 30 erilaista yhtä aikaa soitettavaa stemmaa. Upeinta Collegiumin projekteissa onkin tarjota (ja saada myös itse) kokemus monisatapäisessä orkesterissa yhdessä soittamisesta.

kuva: Aki Rask


Suomen vanhan musiikin liitto (svamuli ry) valitsi Concerto Grosso – Viking Barokk -proektin vuoden 2018 vanhan musiikin teoksi. Tunnustus oli Collegiumille näyttävä tapa juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan ja aloittaa uusi, itsenäinen toiminta. Aiemmin FiBO Collegiumina Suomalaisen Barokkiorkesterin (FiBO) yhteydessä toiminut yleisötyö- ja koulutustyöryhmä perusti maaliskuussa 2019 oman yhdistyksen ja jatkaa osittain FiBO Collegiumin lanseeraamia toimintamuotoja sekä tuo uutta toimintaa vanhan musiikin koulutuskentälle. Musiikkiopistoprojektit muutaman vuoden välein järjestettävine Grossoineen jatkuvat Collegium-toimintana, samoin Seniorien barokkipaja ja barokkimusiikin täydennyskoulutuskurssit musiikkiopistojen opettajille sekä lapsille, nuorille ja erilaisten hoiva- ja hoitolaitosten asiakkaille suunnatut konsertit. Uutena avauksena on tulossa Barokkiakatemia, jota järjestetään yhdessä Sibelius-Akatemian, Taideyliopiston avoimen yliopiston sekä musiikkikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen kanssa. Barokkiakatemian toiminta alkoi tänä syksynä ja siitä lisää seuraavassa tekstissäni.

Kaisamaija



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.