8.4.2019

Verkostojen ja pyyteettömän avun tärkeydestä


Aion kirjoittaa blogikirjoituksen jostain aivan muusta, mutta aihe vaihtui viime metreillä, koska ajattelin kertoa teille esimerkin elävästä elämästä, oudosta tilanteesta ja eri alojen ammattilaisten yhteen toimimisesta.

Makasin lauantaina kuuden jälkeen illalla kotona sohvalla pienessä krapulassa, kun puhelimeni soi. Työkaverini soitti, ja tiesin, että kyseessä on jotakin tärkeää, koska hän soittaa minulle siihen aikaan lauantaina.

Työkaverini on helsinkiläinen, mutta on nuoruudessaan asuen lyhyen aikaa Turussa, joten hänellä on ystäviä Turun seudulla. Eräs näistä ystävistä on ravintolapäällikkönä turkulaisessa perinteikkäässä ravintolassa nimeltä Suomalainen Pohja.

Suomalainen Pohja on tilaus- ja lounasravintola, joka toimii myös klubiravintolana Suomalainen Pohja ry:lle. 1920 perustettu yhdistys syntyi alkujaan poistamaan ”hengen puutetta” Turun suomenkielisen sivistyneistön parista. Yhdistyksen juuret ovat Turun Suomalaisessa Yliopistoseurassa. Yhdistyksen jäseneksi hyväksyttiin “etupäässä sellaiset paikkakunnan suomenmieliset henkilöt, joiden asema, sivistystaso tai henkilöllisyys on omiaan pitämään vireillä varmoja harrastuksia ja aikaansaamaan luottamuksellista seurustelua.”

Yhdistyksellä ja klubitalolla on ollut loistovuosia, mutta tämän tyyppinen klubikulttuuri on nykypäivän Suomessa hyvin oletomatonta. Tosin voi olla, että itse en vain kuulu kohderyhmään, koska nettisivuilla mm. mainitaan näin:
”Suomalaisella Pohjalla on kautta vuosikymmenten ollut keskeinen merkitys turkulaisuudessa ja suomenmielisyydessä. Ravintolan kabinetit ovat nykyäänkin iltaisin ahkerassa käytössä, ja niiden seinien suojissa on solmittu merkittäviä sopimuksia. Kuriositeettina mainittakoon, että klubitalolle on mahdollista saapua incognito; rakennuksen pysäköintihallista on kabinetteihin suora hissiyhteys.”

Ravintola Suomalainen Pohja on nykyään pääosin tilausravintola. Tälle lauantaille heille oli jo kauan sitten tehty 100 hengen varaus, mutta tästä tilauksesta ei kovin tarkkoja tietoja ollut. Tällaiset ovat heille hyvin tavanomaisia, yksityishenkilön nimellä tehtyjä varauksia. Vasta saman päivän aikana oli käynyt ilmi, että kyseinen sadan hengen varaus on erään äärioikeistoliikkeen. Ravintoloisija ei suinkaan kuullut tätä järjestäjältä kyselyistä huolimatta vaan asia selvisi vasta kun poliisi otti yhteyttä. Ravintolassa tulisi illastamaan sata pesun kestävää natsia, Suomalaisessa Pohjassa järjestettäisiin Awakening II -tapahtuma.

Ravintolan omistajan arvot eivät kohtaa kyseisen äärioikeistoliikkeen arvojen kanssa, eikä luonnollisesti omistaja halunnut ravintolaa liitettävän tämän tyyppiseen toimintaan. Ylipäätään ravintoloitsija ei halunnut ravintolan profiloituvan poliittisena ravintolana. Tapahtumaa oli kuitenkin mahdotonta alkaa perumaan näin lyhyellä aikataululla. Lehdistö oli jo aiheesta kiinnostunut, ja omistaja oli hädissään mennyt jonkinlaisen lausunnon antamaan. Ravintola oli myös iltapäivän aikana saanut vihasähköposteja. Nyt etsinnässä oli pr- tai kriisiviestinnän ammattilainen, joka voisi ottaa tilanteen haltuun ja pelastaa ravintolan maineen.

On totta, että näin pienestä voi lähteä yrityksen maine ja liiketoiminta vaarantua. Tällaiset asiat jäävät ihmisten mieliin, ja ne vaikuttavat tuleviin ostopäätöksiin. Lisäksi onhan ravintolalla kieltämättä sellainen nimikin, että se voitaisiin kyseisen tyyppiseen toimintaan liittää. Toki tehtyä ei saa tekemättömäksi. Kun Googleen kirjoittaa ”Suomalainen Pohja”, hakupalvelin ehdottaa ensimmäisenä ”äärioikeisto”, ennen lounasta tai aukioloaikoja. Jos ei aiheesta sen enempää tiedä, helposti yhdistää asiat väärin. Esimerkiksi tämä Googlen hakusanaehdotus tulee pysymään monta vuotta.



Työkaverini ensimmäinen neuvo oli ollut, että nyt ei saa antaa enempää lausuntoja, koska osaamattoman ihmisen sanat voidaan helposti ymmärtää väärin ja tämä vain pahentaisi tilannetta. Työkaverini soitti minulle, koska minulla on laajemmat verkostot Turun alueella erilaisiin tahoihin, ja kysyi jos minä tuntisin Turun seudulta alan ammattilaista, joka voisi lähteä ravintolalle vielä tänä iltana. Tapahtuman kestäisi noin kello 21 asti, ja siihen mennessä pitäisi saada ammattilaisen laatima lausunto julki. Vaikka tunnen Turusta monen alan ammattilaisia, en yhtään pr-ammattilaista tunne, tuntemani ovat kaikki pääkaupunkiseudulta. Lupasin soittaa muutaman puhelun ja kysyä tuntisiko joku tutuistani alan ammattilaisia, jotka voisivat lähteä töihin vielä tänään.

Soitin kolme puhelua, kolmelle toisistaan täysin poikkeavalle naiselle, joilla tiedän olevan hyvin laajat verkostot. Kaksi heistä tunnen BNI-verkoston kautta, kolmannen Suomen yrittäjien kautta. Mainostoimiston myyntijohtaja, assistenttitoimiston toimitusjohtaja ja hyvinvointialan yksityisyrittäjä. Eli kukaan heistä ei ole pr- tai kriisiviestinnän parissa päivittäin tai edes viikottain toimiva. Heidän verkostojensa kautta sain kuusi yhteystietoa. Välitin nämä eteenpäin ja ravintola sai tarvitsemansa avun.

En tiedä mihin kuudesta ammattilaisesta ravintoloitsija päätyi, mutta heistä joku palkattiin laatimaan tiedote. Lauantai-iltana julkaistiin tiedote ravintoloitsijan nimissä, jossa ravintola irtisanoutuu kaikista yhteyksistä äärioikeistoon ja pyytää anteeksi tapahtunutta.



Työkaverini, kolme tuttavaani tai minä emme hyötyneet tästä millään tavoin, me kulutimme vapaapäivänä aikaamme tuntemattoman ihmisen ja yrityksen auttamiseen pyytettömästi. Miksi? Koska kaikki uskomme siihen, että tarvittaessa myös meitä autetaan, samoilla laajoilla verkostoilla. Lisäksi onhan tässä useamman ihmisen toimeentulo kyseessä. Lisäksi joku yksittäinen yrittäjä sai tästä meidän ansiostamme keikan. Varmasti osaltaan asiaan vaikuttaa tapahtuman erikoinen luonne, kukaan meistä ei seiso samojen arvojen takana kuin Awakening II -tapahtuman järjestäjät. Mutta kuitenkin uskon, että samalla tavalla toimeen olisivat kaikki tarttuneet olisi sitten kyseessä ollut mikä tahansa tilanne. Koska se on verkostojen hienous.

Linkkejä tapahtuman uutisointiin ravintolanäkökulmasta: 
Turun Sanomat: Äärimielisten kokous Turussa eteni poliisin tiukassa vartioinnissa - "Ei mainittavan arvoista toimintaa"

STT: Ravintola Suomalainen Pohja yllättyi äärioikeiston tilaisuudesta 

SSS.fi: Äärioikeistoa kokoontui turkulaiseen ravintolaan Awakening-kokoukseen

Suomalaisen Pohjan historian kertaukseen lähteenä käytetty ravintolan kotisivuja: https://ravintolasuomalainenpohja.fi/

Satu Kankaristo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.