22.4.2019

MUSIIKKI KUULUU KAIKILLE, kevään 2019 kulttuuripoliittinen tilanne



MUSIIKKI KUULUU KAIKILLE

kevään 2019 kulttuuripoliittinen tilanne


Kevät 2019 on lupausten, arvioinnin ja tulevaisuuden visioinnin aikaa. Ennen eduskuntavaaleja kansanedustajaehdokkaat lupailivat valituksi tullessaan toteuttaa monia asioita, oppositioehdokkaat kritisoivat istunutta hallitusta, hallituspuolueen ehdokkaat nostivat esiin onnistumisiaan ja kaikki visioivat tulevaisuutta omasta näkökulmastaan. Keskiössä lupauksissa olivat sote ja ilmastopolitiikka. Kulttuuri- ja taide saivat olla hyvin rauhassa. 

Toimittaja Miska Rantanen kirjoitti Helsingin Sanomissa 3.4. , että voi olla parempikin, ettei kulttuuripoliittista keskustelua nosteta esiin ennen vaaleja, jotta perussuomalaisten ehdokkaat eivät pääse viljelemään mahdollisia kulttuuri- ja taidevastaisia mielipiteitään laajemmalle kuulijakunnalle.
Viikkoa myöhemmin, 10.4. ,HS  julkaisi oman podcastin, jossa Miska Rantanen jatkoi keskustelua asiasta  kirjallisuustoimittaja Arla Kanervan kanssa aiheesta. Samana päivänä YLE tarttui aiheeseen selvittelemällä puolueiden vaaliohjelmia ja kulttuuripoliittisia erityisohjelmia.

Huomattavaa on, että vain parilla puolueella kulttuuri kuuluu vaaliohjelmaan, eli kulttuuria ei pidetä erityisen merkityksellisenä kansalaisia äänestämään aktivoimisessa. ”Näyttää siltä, että kaikki puolueet eivät pidä kulttuuripolitiikkaa niin tärkeänä asiana, että linjaisivat sitä vaaliohjelmiinsa”, toteaa tutkija Olli Jakonen Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksesta.

Useilla puolueilla on kuitenkin varsin kattava kulttuuripoliittinen erityisohjelma. Niitä yhdistää kuuden puolueen osalta (KOK, RKP, SDP, SIN, VAS JA VIHR) se, että tavoitteena on tulevaisuuden valtion budjeteissa ohjata 1 %  kulttuurille ja taiteelle. Vuoden 2019 budjetissa summa on 443,7 miljoona euroa, 1% tarkoittaisi 110 miljoonan euron lisäystä, eli 553,7 miljoonaa euroa. edellä mainitun tavoitteen vahvistivat myös kulttuuripoliittiseen vaalipaneeliin Oodissa 1.4. osallistuneet kansanedustajat. Mukana olleista tulevassa eduskunnassa istuvat edelleen Pia Viitanen (SDP), Outi Alanko- Kahiluoto (VIHR) sekä Sari Multala (KOK). Kolmikon esiin nostamia asioita, joita lupasivat edistää, olivat ennen kaikkea esittävän taiteen VOS
uudistuksen päätökseen saaminen seuraavalla vaalikaudella, mikä juuri edellyttää lisämiljoonia.


Vihreät ja SDP olisivat tämän lisäksi valmiita kehittämään lisää prosenttiperiaatetta rakentamisessa. Sen mukaan rakennusbudjeteista varattaisiin taidehankinnoille yksi prosentti. Outi Alanko- Kahiluoto nosti esiin myös ajatuksen, että prosenttiperiaatetta laajennettaisiin sote ajatteluun: näin hyvinvointi palveluihin kuuluisi kiinteänä osana taide- ja kulttuuri. Keskustelua käytiin kulttuurin ja taiteen rahoituksen kytköksestä Veikkauksen tuottoihin. Ongelmallista on, että Veikkauksen asemaa kansainvälistyvillä nettikasinomarkkinoilla on vaikeaa ennustaa, jolloin myös tuottojen suuruus tulevaisuudessa on iso kysymysmerkki. Tätä pyrittiin huomioimaan keskustelussa, vihreiden edustaja ainoana sanoi ääneen sen, että kulttuurin asema ei parane, jollei valtion budjetti korvaa sekä Veikkauksen tuottojen laskua että suuntaa 1 %budjetistaan kulttuurille. Tämä tarkoittaa, että tuen tarve on huomattavasti enemmän kuin edellä mainittu 110 miljoonaa euroa.

Oodin keskustelussa mukana olleet kansanedustajat olivat yhtä mieltä siitä, että eduskunnan keskustelujen kääntyessä kulttuuriin ja taiteeseen monissa eduskuntaryhmissä tulee hiljaista. Saman vahvisti myös tulevasta eduskunnasta pudonnut Raija Vahasalo 30.1. MORE2019 rahoitus- ja verkostoitumistapahtumassa Espoossa, joka oli suunnattu musiikkioppilaitosten hallinnolle. Joko kulttuuri- ja taide ei kiinnosta kansanedustajia tai se koetaan isojen asioiden rinnalla merkityksettömäksi tai sitten oma asiantuntijuus on tässä kohtaa niin heikkoa, että mieluummin ollaan hiljaa.

Idealistisesti ajateltuna tämä on haaste kulttuuri- ja taidetoimijoille, johon tulee viisaasti vastata.  Meidän tulee tehdä itsemme välttämättömäksi suomalaisille sellaisin tavoin, että niin lapset, nuoret, aikuiset, seniorit ja poliittiset päättäjät ymmärtävät ja tiedostavat, että osa heidän hyvinvointiaan on taide- ja kulttuuri. Näin kulttuuriväen ei itse tarvitse nousta barrikaadeille miljoonien puolesta, vaan sen tekevät kaikki yhdessä.

Toivotaan myös, että tulevat hallitusneuvottelut etenevät niin, että hallitus muodostuu niiden kuuden puolueen joukosta, jotka ovat jo alunperin yhtä mieltä 1 % tavoitteesta.

Heidi Viksten



2 kommenttia:

  1. Sormet ristissä tosiaan, että kulttuurimyönteisiä vaalitavoitteita siirtyisi suoraan hallitusohjelmaan. Myös KULTAn prosenttikampanja on ollut näkyvä ja kuuluva ja toivottavasti on sitä myös hallitusneuvottelujen ja edelleen seuraavan vaalikauden ajan! Lisää puolueiden kulttuuripoliittisesta jakautumisesta kevään eduskuntavaaleissa ja puolueiden kulttuurilinjaukset kokonaisuudessaan listattuna Cuporen blogista: https://www.cupore.fi/fi/tietoa/blogi/puolueellista-kulttuuripolitiikkaa

    VastaaPoista
  2. On harmillista ettei politiikassa nähdä kulttuurin ja taiteen vaikutusta hyvinvointiin niin paljon kuin pitäisi. Toivotaan todella, että tulevaisuudessa saataisiin näihin asioihin muutosta.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.