25.2.2019


Taidetta terveydeksi
Taide- ja kulttuurilähtöisiä kulttuuri- ja hyvinvointipalveluja pyritään vakiinnuttamaan osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita ja hyvinvoinnin seurantaa. Tätä varten on perustettu työryhmä toimintakaudeksi 1.11.2016 - 31.12.2018. Tavoitteena on ollut sitoa taide- ja kulttuuritoiminta vahvasti osaksi yhteiskunnan eri sektoreiden toimintaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä jatkaa toimikauttaan toukokuun 2019 loppuun saakka ja työryhmässä on yhtenä jäsenenä lehtori Sanna Pekkinen Humakista. Jo aikaisemmassa työryhmässä on ollut Humakista Benny Majabacka.
Juha Sipilän strategisen hallitusohjelman yhtenä kärkihankkeena on parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta. Ohjelmassa painotetaan kulttuurin hyvinvointimahdollisuuksien parempaa tunnistamista ja jokaisen kansalaisen tasa-arvoista oikeutta osallistua kulttuuri- ja taidetoimintaan elämän eri vaiheissa.

Taiteen ja kulttuurin terveyttä parantavista ja eheyttävistä vaikutuksista on jo paljon tutkittua ja dokumentoitua tietoa. Kansainväliset tutkimukset todentavat, että taidetoimintaan osallistuminen on yhteydessä ihmisen terveyteen. Työterveyslaitos on antanut toimenpidesuosituksen ”Taide vahvistaa työhyvinvointia” ja se on suunnattu työnantajille. Taidetoiminnan on todettu vähentävän työntekijöiden stressiä ja uupumusta lisäten elinvoimaisuutta ja energisyyttä. Jos taidetta vietäisiin työpaikoille, voitaisiin ehkäistä sairauspoissaoloja ja varhaista eläköitymistä, jotka ovat isoja kustannuseriä työnantajille ja kokonaistaloudelle.


Taide- ja kulttuuritoiminnalla on nähty ainakin seuraavat neljä
välineellistä vaikutusta ihmisen hyvinvointiin:

1) Taiteelliset elämykset ja taidenautinnot sellaisenaan antavat
elämään merkitystä ja tyydyttävät inhimillisiä tarpeita. Taide
virkistää aisteja ja rikastuttaa elämysmaailmaa.
2) Taiteella ja kulttuuritoiminnalla on todettu yhteys hyvään
terveyteen, parempaan työkykyyn ja hyvän elämän kokemuksiin.
3) Kulttuuritoiminta ja taideharrastukset edistävät yhteisöllisyyttä
ja verkostoja, jotka auttavat hallitsemaan elämää paremmin.
4) Taide, arkkitehtuuri ja sisustaminen tekevät elinympäristön
viihtyisämmäksi. Kaunis ympäristö ja luonto virkistävät ja voivat edesauttaa kuntoutumisessa
(Perho, Maija 2011)

 
Luonto osaa taiteilla, joten miksipä emme mekin ihmiset?


Henkilöstö on työnantajan tärkein voimavara ja sitä ei digitalisaatio ja robotisaatio tule koskaan korvaamaan. Uskon, että taiteen mahdollisuudet tullaan näkemään tulevaisuudessa paljon isommassa roolissa, koska näyttöä taiteen terveysvaikutuksista on jo paljon. Joissakin maissa esimerkiksi lääkäri voi kirjoittaa kulttuurireseptin lääkemääräyksen sijaan, jos näkee taiteen mahdollisuudet potilaan tervehtymisessä keskeiseksi. Toivottavasti tulevaisuuden työpaikkakin olisi sellainen, että kahvihuoneessa voisi osallistua maalaussessioon tai vaikkapa viettää hiljaisen meditaatio- tai musiikkihetken tai tanssahdella työtehtäviensä välillä. Jos taidetoimintaan liittyy yhteisöllisyyden kokemus, on positiivinen vaikutus vieläkin merkittävämpi. Työyhteisöissä tämä varmasti lisää hyvinvointia ja yhteistä työn imua.
Olisi mielenkiintoista kuulla, onko jonkun työpaikalla toteutettu taideinterventioita?

Riitta Kujanpää





3 kommenttia:

  1. Henkilöstön hyvinvointiin voisi panostaa myös Tyky -päivien yhteydessä viettämällä aikaa taiteen tai kulttuurin parissa. Turun eurooppalaisen kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 aikana lääkärit kunnallisella puolella kirjoittivat kulttuurireseptejä, joilla sai lunastaa konserttilippuja tai muita taide-elämyksiä. Olin tuolloin töissä kulttuuripääkaupunkivuoden infopisteen lipunmyynnissä ja näitä reseptejä ja niiden tyytyväisiä käyttäjiä oli melko runsaasti!

    VastaaPoista
  2. En tiedä, olenko vaan oma lehmä ojassa kärsimätön, mutta tuntuu, että tutkimustiedon määrään ja painoarvoon nähden taide- ja kulttuuripalveluiden ottaminen osaksi terveydenhuoltoa on edennyt tosi hitaasti. Yritimme pari vuotta sitten käynnistää senioriryhmissä pilotoitua barokkipajatoimintaa päihde- ja mielenterveyspotilaille yhdessä kunnallisten terveyspalveluiden kanssa, ja kuntapäättäjät oli tosi nihkeitä rahoituksen suhteen. Surullista, että rahoitetaan mielummin sairaiden lääkitsemistä kuin ennaltaehkäisevää toimintaa ja lääkkeetöntä hoitoa. Tutkimustieto jäi taas kerran toiseksi "näin on ennenkin tehty" -ajattelulle.

    Kaisamaija

    VastaaPoista
  3. Säännöllisesti toteutettuihin taideinterventioihin en ole vielä törmännyt mutta olen organisoinut mm. tanssin työpajoja hoivalaitoksiin ja yksittäisiä taidetuokioita yrityksiin. Olisihan se hienoa, jos työntekijöille tarjottaisiin viikoittaisen joogatunnin vaihtoehdoksi esimerkiksi kuorolaulantaa. Tuoreen WHO:n yli 900 tutkimusjulkaisua kattavan raportin mukaan
    taidetoimintaan osallistuminen voi auttaa vahvistamaan terveyttä ja hyvinvointia. Muun muassa Britanniassa on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan käytössä toimintamalli, jossa esimerkiksi yksinäisyydestä, lievistä mielenterveysongelmista tai kroonisista kivuista kärsiviä asiakkaita ohjataan yleislääkärin kirjoittamalla kulttuurilähetteellä taide- ja kulttuuritoimintaan. Kulttuurilähetemalli on otettu käyttöön myös Ruotsissa ja Tanskassa. Mallin on havaittu vähentävän tarpeettomia lääkärikäyntejä ja siten voivan tuottaa myös kustannussäästöjä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.