Miksi alv-muutos tarvitaan?
Toiminta kulttuuri- ja viihdealalla on ammattimaistunut verovapautta koskevan säännöksen säätämisen jälkeen. Yhä useamman artistin toiminta voidaan katsoa liiketoiminnaksi ja sitä harjoitetaan yhtiömuodossa. Myös ostajapuolella on tapahtunut suuria muutoksia. Jos ennen ostajina toimivat usein erilaiset seurat ja yhdistykset, nykyisin suuri osa ostajista on arvonlisäverovelvollisia toimijoita.
Myytävät tuotantokokonaisuudet ovat myös kasvaneet ja ne saattavat sisältää useita arvolisäverollisia palveluja ulkopuolisilta palveluntuottajilta. Tyypillisiä hankintoja ovat esimerkiksi äänentoisto, valaistus, teknisen henkilökunnan palvelut sekä majoitus- ja matkakulut.
Koska taiteilijat eivät maksa arvonlisäveroa esiintymispalkkioistaan, he eivät myöskään pysty vähentämään esiintymisiään varten hankkimiensa tavaroiden ja palveluiden ostohintojen sisältämiä arvonlisäveroja. Tämä on aiheuttanut veron kertaantumista ja arvonlisäveroketjun katkeamisen.
Lakimuutoksen myötä esiintyvät taiteilijat ja ohjelmatoimistot ovat tasavertaisemmassa asemassa muiden alojen yrittäjien kanssa.
Alv-verovelvolliseksi vai ei?
Nyt jääkin pohdittavaksi keiden kannattaa hankkiutua alv-verovelvolliseksi. Vastaus ei ole yksinkertainen, se riippuu paljon toimijasta. Jokaisen taiteilijan ja yrityksen pitää pohtia omalta osaltaan onko hakeutuminen taloudellisesti ja verotuksellisesti järkevää.
Helpoin päätös lienee alan isoimmilla toimijoille, joilla on suuret tuotannot niin myyntihinnalla kuin esiintymiseen kohdistuvilla arvolisäverollisilla hankinnoilla mitattuna. Heitä vähennyskelpoisuus selkeästi hyödyttää.
Uskonkin, että päätös liiketoimintaa pyörittävän yksittäisen artistin tai pienen yrityksen kohdalla on vaikein. Esiintymisiin kohdistuvat kulut ovat rajallisia, tai niissä on paljon vaihtelua. Monien toimijoiden kannalta on hienoa, että verovelvollisuus jää vapaaehtoiseksi, koska toiminta ei hyödy vähennysoikeudesta vähäisten ostojen takia. Alv-rekisteriin liittyminen vaikuttaa myös hallinto- ja kirjanpitokuluihin, niiden osuus on hyvä selvittää.
Päätöstä mutkistavat vielä “riippuvuussuhteet”. Jos ohjelmatoimisto välittää taiteilijoita, joista osa on alv-verovelvollisia, kannattaa toimiston todennäköisesti myös liittyä verokantaan.
Esimerkkilaskelma ohjelmatoimiston näkökulmasta esiintymispalkkiota laskutettaessa havainnollistaa asiaa:
Lakimuutoksen ensimmäiset vaikutukset
Jos aikaisemmin ei ole tarvinnut aktiivisesti miettiä mitkä esiintymisiä ostavista asiakkaista ovat arvonlisäverovelvollisia, on sen kartoitus nyt paikallaan. Esiintymisen myyvän tahon verokantaan kuuluminen kun näkyy verokantaan kuulumattoman ostajan laskussa 10 % hinnannousuna. Päätökseen arvonlisäverovelvolliseksi hakeutumisesta vaikuttavat siis jokaisen oman tilanteen lisäksi myös verkoston toimijoiden kokonaistilanne, joka varmasti vaihtelee taiteenalasta riippuen.
Niiden, joille päätös ei ole yksioikoinen, kannattaa varmasti ottaa aikalisä, tehdä laskelmia, jutella rauhassa asiakkaiden kanssa ja tehdä vasta sitten päätöksiä. Mukaan ehtii hyvin myöhemminkin.
Terhi Aaen
Poliitikot tuntuivat olevan erityisen tyytyväisiä tämän lain läpimenoon ( Oodi 1.4.19 Musiikki kuuluu kaikille, kulttuuripolittinen vaalipaneeli). Jos eduskauntakaudesta 2015-2019 ei kulttuuripoliittisesti paljoakaan jäänyt käteen, niin ainakin tämä lakiuudistus.
VastaaPoistaTerhin selkeä teksti avasi hyvin, mistä on kyse. ALV- viidakko on moninainen ja ei juurikaan aivan yksiselitteisesti kaikille pientoimijoille sopiva. Uskoisin, että muutama Webinaari on paikallaan, jotta kaikki esiintyvät taiteilijat saavat ymmärryksen, mistä on kysymys ja kumpiko vaihtoehto on itselle sopivampi ALViton vai ALVillinen.
Heidi Viksten
ALV-hämmennystä aiheuttaa myös "myytävien" asioiden eri ALV-kannat. Olen jäsenenä barokkimusiikkikoulutusta, osallistavia konsertteja ym. järjestävässä yhdistyksessä, ja projektieissa, joissa ammattimuusikot soittavat musiikkiopisto-oppilaiden kanssa, on välillä vaikea ennustaa, minkä toiminnan verottaja tulkitsee opetukseksi (ALV 24%) ja minkä konsertoinniksi (ALV 10 tai 0%). Mitään yksiselitteistä linjaa ei ole, vaan molempia tulkintoja on tullut ja niitä on selvitelty.
VastaaPoistaToinen potentiaalinen sekoilun paikka on yhtyeet, joissa osa muusikoista on ALV-rekisterissä ja osa ei. Maltan tuskin odottaa ensimmäisen tapauksen päätymistä omiin excelleihini...
Kaisamaija
Mielestäni tämä on tervetullut muutos. Oman yritykseni normaalissa toiminnassa verokanta on 24 %, mutta teatteriproduktion tuottaminen oman firman nimissä tuo firman tuloihin tietynlaisen loven, joka on melko suuri. Lipuista saatava tulo on 10 %, mutta ulkopuolinen taho myy liput, joten oma laskutettava tulo 0% alvilla, koska laskutan esityskokonaisuudesta, ja tästä maksan näyttelijöille palkat. Mutta samalla maksan samoista tuloista myös kaikki muut menot, teknikkojen palkkiot, tekniikkavuokrat, kalusto- ja lavastehankinnat, markkinointikulut jne. Kaikissa näissä alvina 24 %, jonka joudun maksamaan, mutta en saa näitä vähentää, koska nämä menot liittyvät tuloon, joka on 0 % alvia. Muistan miten menin sekaisin ja aivot solmuun, kun näitä ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten selvitin. Mutta onneksi jokaisen yrittäjän ja kulttuuritoimijan pelastus on osaava kirjanpitäjä!
VastaaPoista