19.8.2019

Lähiöproblematiikkaa



Osallistuimme opiskelijoina Helsingin kulttuurikeskuksen ja Humakin tekemään tutkimukseen, jossa tutkittiin Helsingin kaupungin osallistavan kulttuurityön mallia, sen tunnettavuutta ja Tapulikaupungin asukkaiden halukkuutta osallistua toimintaan. Tutustuin raporttia tehdessäni kahteen väitöskirjaan, joissa tutkittiin lähiöiden elämää.

Tapulikaupunki ja lähiöiden asiat jäivät kummittelemaan mieleeni ja kesälomapurjehduksella kuuntelin äänikirjana Jere Karalahden rosoisesta taipaleesta Tapulikaupungin lähiöstä urheilumaailman huipulle, jonka on kirjoittanut Aki Linnanahde. Kirjassa kerrotaan Karalahden elämästä viisivuotiaasta pikkupojasta alkaen, jolloin pihaleikit ja kaveripiiri olivat jo iso osa elämää ja äidin makkarakeiton ääreltä oli kova kiire ulkoleikkeihin.

Lotta Junnilaisen etnografinen väitöskirjatutkimus tehtiin vuokratalovaltaisten alueiden elämää havainnoimalla ja asukkaiden arkeen osallistumalla. Tutkimuksessa todettiin lähiöiden vaikuttavan asukkaiden elämään erilaisin tavoin. Vaikutus näkyy asuinalueen sosiaalisen elämän kautta ja myös, miten muut ihmiset mieltävät lähiöiden elämän ja siellä asuvat ihmiset. Ulkopuoliset saattavat kuvitella tekevänsä lähiöistä keskiluokkaisesti yhteisöllisempiä, jotka ovat asukkaiden mielestä jo yhteisöllisiä. ”Alueiden oma yhteisöllisyys ei ulkopuolisille kelpaa”, kertoo Lotta Junnilainen.   Alueilla on naapuriapua ja yhteisöllisyyttä juuri yhteisten kokemusten ja kohtaamisien muodossa. Elämän haasteet ja vaikeudet ovat kaikilla samanlaisia ja ketään ei katsota alaspäin.
Karalahti painottaa minämuotoisessa kerronnassa hyvinkin paljon Tapulin jengin merkitystä omassa elämässään. ”Kerran tapulilainen, aina tapulilainen”. Vaikka nuoruus oli hurja ja alkoholi, huumeet ja tappelut kuuluivat poikien elämään, yhteisöllisyys antoi merkitystä ja esimerkiksi liikuntaa eri muodoissaan harrastettiin paljon porukalla. ”Tapuli on kuin Asterixin Gallia. Pieni voittamaton kylä, johon on turha tulla kenenkään mesomaan. Me pidetään yhtä ja otetaan taikajuomaa taikapadasta.” Kirjassa kerrotaan myös, että Tapulissa oli erityinen huumori, Tapulin läppä, jota ei sitten ymmärrettykään jääkiekkopiireissä. Karalahti kertoo lapsuudenkotinsa olleen turvallinen ja hänestä huolehdittiin. Vanhemmille pääsy Koillis-Helsingin omistusasuntoon avaralainan turvin oli toiveiden täyttymys. Silti päihteet ja viehtymys juhlimiseen ja koulusta lintsaamiseen vetivät poikkeuksellisen lahjakasta urheilijanuorukaista välillä hyvinkin isoihin elämänhallinnan ongelmiin.
Tapulikaupungissa, kuten monissa muissakin lähiöissä sosioekonomiset erot kasvoivat 1990-luvun lama-aikoina, jolloin työttömyys kasautui sekä väestön tulo- ja koulutustaso laskivat.  Seurauksena ovat olleet laajat yhteiskunnalliset ongelmat. Mats Stjernberg on tutkinut väitöskirjatutkimuksessaan lähiöiden sosioekonomista asemaa ja väestönkehitystä. Lähiöiden tulevaisuudesta kannetaan nyt sekä tulevaisuudessa huolta ja kaupunki- ja asuntopolitiikassa huomioidaan ongelmat. Riittääkö esimerkiksi vuokra- ja omistusasuntojen sekoittamispolitiikka ratkaisemaan ongelmia? Stjernbergin mukaan kehitykseen on tehokkainta vaikuttaa panostamalla varhaiskasvatukseen ja nuoriin sekä koulutukseen. Aikaisempi KulKen jalkautuminen taidelaitosten kanssa saavutti hyvin juuri lapset ja nuoret. Meidän tutkimuksessamme nuoret olivat halukkaita osallistumaan taiteen tekemiseen myös itse aktiivisesti. Tätä tietoa olisikin hyvä käyttää suunniteltaessa taidetoimintaa ja sen sisältöä.
Ei voida tietenkään suoraviivaisesti sanoa, että päihde ja muut elämänhallinnan vaikeudet ovat juurikin lähiöiden aikaansaamaa. Karalahti kertoo vanhoista kavereistaan, että joillakin menee todella huonosti, mutta on myös hyvin menestyneitä Tapulin kasvatteja. Itse hän kertoo betoniviidakon kertsin kavereiden aina kannustaneen häntä ja iloinneen hänen onnistumisistaan. Monet myös huolehtivat ja yrittivät rauhoittaa hänen menoaan. Esimerkiksi Jeren päästyä NHL: ään Tapulin kaverit onnittelivat ”Tapulin tapaan vittuilemalla lämpimästi ja sitä juhlittiin yhdessä asiaankuuluvalla vakavuudella eli alkoholilla.”
Lähiöiden yhteisöllisyys ei kenties edusta keskiluokkaista käsitystä yhteisöllisyydestä. Eriarvoisuus ei ole vain tulo- ja koulutuseroja, vaan kyseessä on paljon monimutkaisempi dilemma. 3.6.2019 tutkimuksen esittelytilaisuudessa keskusteltiin paljon polarisaatiosta ja asenteista. Yhdyskuntatyöntekijä Soile Atacocugu painotti sitä, että tärkeintä on kohdata ihminen ihmisenä ja tarjota erilaisia mahdollisuuksia erilaisille ihmisille. Tästä lähtökohdasta on sitten hyvä lähteä tarjoamaan taidetta ja kulttuuria yhdessä osallistaen.
Helsingin kaupungin ydinteema on syrjäytymisen ehkäisy ja siihen panostetaan monin tavoin. Kulttuurilaitosten jalkautuminen on yksi konkreettinen toimintatapa ja on hyvä, että sen vaikuttavuutta mitataan. Tavoittaako se jo ne muutenkin taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneet vai saadaanko mukaan lapsia ja nuoria, joille löytyisi sellaisia aktiviteetteja, jotka innostaisivat kouluttautumaan ja etsimään elämään hyviä rakennuspalikoita?
Riitta Kujanpää


Lähteitä:
Junnilainen, Lotta 2019. Lähiökylä. Tutkimus yhteisöllisyydestä ja eriarvoisuudesta. Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta, väitöskirjatutkimus. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/298429

Linnanahde Aki 2017. Jere. Helsinki: WSOY
Stjernberg, Mats 2017. Helsingin seudun 1060- ja 1970-lukujen lähiöiden sosioekonominen ja demografinen kehitys vuoden 1990 jälkeen. https://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/17_06_07_Tutkimuksia_1_Stjernberg.pdf












5 kommenttia:

  1. Olen itse huonomaineisen helsinkiläisen lähiön, Kontulan, kasvatti.
    Vuonna 1971 Itä-Helsingin musiikkiopisto oli nuori, 6- vuotias opisto. Se palkkasi viulunsoitonopettajan Unkarista, Géza Szilvayn. Sosialistisessa Unkarissa kasvaneelle unkarilaiselle Suomi ja Helsinki lähiöineenkin näyttäytyvät länsimaisen ylellisiltä. Tietämättä tai välittämättä Kontulan huonosta maineesta, hän alkoi kasvattaa viuluryhmää ja myöhemmin jousiorkesteria alueen lapsista. Määrätietoinen yhdessä soittaminen ja kunnianhimoiset tavoitteet johtivat siihen, että näistä lapsista ja nuorista kasvoi maailmankuulu Helsingin Juniorjouset orkesteri. Ensimmäisen sukupolven soittajista musiikin ammattilaisiksi päätyi n. 2/ 3, mikä on hyvin merkittävää. Tänäkin päivänä he vaikuttavat pääkaupunkiseuduin suurissa orkestereissa tai opetustehtävissä musiikkiopistoissa, ammattikorkeakouluissa jopa Taideyliopistossa. Lähiöistä voi kasvaa jotain huikeaa myös kulttuurin saralla, näin haluan uskoa edelleen.

    Heidi Viksten

    VastaaPoista
  2. Heidi, kylläpä tuli ihan kylmät väreet tuosta kertomastasi. Tämä tulisi tuoda julki isommasti, että lähiöissäkin on lahjakkaita ja upeita ihmisiä, joilla on myös muille paljon annettavaa...esimerkkinä Itä-Helsingin musiikkiopisto! Stjernbergin tutkimushan osoitti sen, että panostaminen lapsiin ja nuoriin kannattaa. Tässä Szilvan on ollut mahtava esimerkki jo 1970-luvulla!!

    VastaaPoista
  3. Pohdinta lähiössä asumisen (erityisesti nk. pahamaineisista lähiöistä puhuttaessa) vaikutuksesta ihmisen elämänlaatuun ja tulevaisuuteen on kiinnostavaa, ja kohtaan sitä työssäni jatkuvasti. Työskentelen Helsingin kaupunginkansliassa osallisuuden vahvistamisen parissa, ja oma alueeni on itäinen suurpiiri, jossa myös Kontula sijaitsee. Tunnen alueeni suhteellisen hyvin (työskenneltyäni tässä tehtävässä nyt noin 1,5 vuotta), ja siellä toimivat tahot ovat minulle enemmän tai vähemmän tuttuja. Lisäksi olen saanut tutustua alueen asukkaisiin ja keskustella heidän kanssaan paljonkin Kontulan ongelmista ja haasteista, mutta runsaasti myös potentiaalista ja alueen tärkeydestä ihmisille.
    Sekä kunnalliset, että järjestöpuolen toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä eri alueilla eriarvoisuuden kaventamiseksi, ja mm. Kontulassa toimiikin useita hankkeita ja projekteja ihmisten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Harmillisesti (oli kyseessä mikä tahansa huonomaineinen asuinalue) esimerkiksi medialla on usein kielteinen vaikutus alueiden vetovoimaisuuteen, sekä ihmisten asenteisiin. Tilastot eivät toki valehtele, ja voidaan todeta että esimerkiksi juuri Kontulassa on paljon työttömyyttä ja sosioekonomista ahdinkoa. Se ei kuitenkaan suinkaan tarkoita sitä, etteikö alueella olisi paljon aktiivista toimintaa ja esimerkiksi runsaasti kulttuuritapahtumia. Se ei myöskään tarkoita, etteivätkö kontulalaiset olisi ylpeitä omasta asuinalueestaan, jossa sijaitsee mm. omaleimainen ja värikäs ostari, sekä paljon mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa tai vaikkapa harrastaa.
    Tieto on hyvä perusta mielipiteiden luomiseen, mutta omilla kokemuksilla on myös valtava vaikutus. Olin jo edellisessä työssäni toiminut jonkin verran Itä-Helsingin alueella, mutta vasta tässä nykyisessä toimessani alue on tullut minulle kunnolla tutuksi. En voi kieltää, etteikö joidenkin metroasemien läheisyydessä voisi selvästi havaita esimerkiksi huumekauppaa, mutta itselläni ei henkilökohtaisesti ole yhtäkään huonoa kokemusta näistä nk. ”pelottavista” tai ”pahamaineisista” alueista. Aivan sama on kokemukseni Turun Varissuolta, jossa työskentelin vuoden verran juuri valmistuttuani. Ennakkoluulot voivat olla harmillisen ohjaavia, kunnes omien hyvien kokemusten kautta ajatusmaailma laajenee ja asenteet muuttuvat. Tämä lienee myös osallisuuden ydintä.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Monissa Euroopan kaupungeissa näemme valitettavia esimerkkejä siitä, kuinka alueiden välinen eriarvoistuminen voimistuu ja ruokkii itse itseänsä. Helsinki on pitkään pärjännyt mallikaupunkina nimenomaan siksi, että meillä ei ole ”hyviä ja huonoja” asuinalueita. Valitettavasti kuitenkin viimeiset tilastot osoittavat myös toisenlaista kehitystä: asuinalueet eriarvoistuvat. Esimerkiksi eliniän ennusteessa on jo isoja eroja eri alueiden välillä. Helsingin kaupungin strategiassa nimenomaan halutaan puuttua tähän kehitykseen. Mielestäni yksi tapa olisi selkeästi panostaa enemmän niihin alueisin, jotka sitä tukea tarvitsevat. Positiivinen erityistuen kohdentaminen budjetissa voisi olla konkreettinen tapa. Kouluissa tästä on hyvää näyttöä. Tärkeintä on tehdä sellaisia päätöksiä, jolla jokainen kaupunginosa on uniikki ja josta asukkaat ovat ylpeitä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.